Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2012 19:00 - България, която изгубихме
Автор: komunistite Категория: Политика   
Прочетен: 18814 Коментари: 33 Гласове:
18

Последна промяна: 18.11.2012 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

България, която изгубихме 1 част Данните са на инж. Иван Пехливанов, зам-министър на машиностроенето през 70-те, "дългогодишен председател на БИСА (Българска индустриална стопанска асоциация - днешната Българска стопанска камара), поставил нейните основи и постигнал признанието й на национално и международно ниво, ръководил асоциацията от 1983 г. до 1990 г." (по признание на Българската Стопанска камара) Източник: image
Уникалните данни на инж. Пехливанов трябва да бъдат запазени и разпространявани. Днес икономическите постижения на социализма се отричат по чисто политически и неикономически причини. Всички "икономически анализи" срещу тях са поредици от абсурди и митове. Нелепо е да се мисли, че става въпрос за нещо друго освен за чужда масирана и непочиваща на никаква реалност пропаганда. Тя се опитва да превърне днешните българи в мазохисти, които да се научат да мразят собствените си успехи.
Самите факти, които дава инж. Пехливанов са ярко свидетелство срещу днешните митове за социализма. Идеята е да се изнася и разпространява действителната информация за успехите на българския народ и държава, за да бъдат те пример и за по-новите поколения.
Тези успехи не зависят от политически пристрастия, предрасъдъци, митове и легенди. Те са факти. Днес, когато юдео-американския Нов глобален ред фалира и промените скоро ще стигнат и до нас и ще дадат възможност за независимост и на нашата страна, тези успехи могат да бъдат най-вярната цел и най-близката отправна точка за бъдещото развитие на България. Махалото вече се залюлява на другата страна и скоро ще дойде време да възстановяваме, това, което душманите ни разрушиха.
  Разправата с българския индустриален интелект инж. Иван Пехливанов
Бъдните поколения трябва да знаят, че България е била индустриална страна, една от 30-те държави, участващи в световния експорт на машини. Създавали сме технологии и продукти, които могат да бъдат гордост за всяка нация! Без тази памет е невъзможно ново възраждане на България.
За високия български индустриален интелект има безброй доказателства. Ето някои от тях:
Българската енергетика До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.
Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:

image

Енергопроект

 

image  - АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!
 - ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог! 
Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост! Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.
image
 

 - Каскада “Арда” - с обема на трите й язовира 1,15 млрд. куб. м, е една от най - големите в Европа!

  image
image

 

   - Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа! /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина. Начело е целият източномаришки енергиен комплекс. Той вече дава близо половината електроенергия на България и на него се възлагат огромни надежди да отстоява енергийната независимост на страната за десетилетия напред. Изграждането на една огромна ядрена мощност ще заплаши бъдещите продажби на електроенергия от тецовете..."/  - Производството на водни турбини и тенератори. До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. 
В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.  - Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.  - Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.
След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:  - Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ “Козлодуй”. 
 - Спря строителството на АЕЦ “Белене”. 
 - Разпродаде електроразпределителната система. 
 - Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект! 
Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!
 
  МЕТАЛУРГИЯТА До 1950 г. България няма металургия. 
Към 1989 г. вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света.
Стратегията, проектите и изпълнението се водеха от крупния научно-проектантски център “Металургпроект”. image

Нови технологии и продукти разработваха институтите по черна и цветна металургия, катедри във ВХТИ и ВМЕИ, Институтът по металознание към БАН, институтите по леене, по металокерамика и прахова металургия. image "Стомана" - Перник
Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти:

 - Корабна ламарина. От 1970 година българското корабостроене работеше изцяло с местни метали. 
 - Бронестомани. От 1972 г. металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани. 
 - Студеноогънати олекотени профили. 
 - Валцовани стомани за транспорта и мините. 
 - Студеновалцована ламарина , в т.ч. с метални и пластмасови покрития. 
 - Щранговани профили за кари и асансьори. 
 - Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия. 
 - Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков.

 
 - Непрекъсната разливка на стомани. 
 - Електрошоково претоплени стомани в сътрудничество с института “ПАТОН” в Киев. 
 - Прахова металургия и металокерамика, развивана десетилетия от колектива на проф. Радослав Тодоров.
 - Вакуумно леене на качествени отливки.  - Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30%, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания. 
 - Изработихме от наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната на вечния мраз. С тях участвахме в междудържавната интеграция за газ от Русия. 
 - Получихме за тази стомана международен сертификат за производство на газопроводни тръби. Заваряването й успешно бе решено от д-р инж. Марин Белоев и от чл.-кор. проф. Любомир Калев.
 

 

 - Леенето с газово противоналягане по метода “Акад. Балевски - проф. Димов” е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век! По този метод: 
 - Произвеждахме сложни и дебелостенни отливки за военнопромишления комплекс. 
 - Член.-кор. проф. Янко Арсов създаде високояки отливки от азотирани стомани, в т.ч. и корабни винтове. Вече имаме стомани със съдържание на азот до 3%, което е невероятен успех! В тях скъпият никел се заменя с най-срещания газ в земната атмосфера. С наши леярски машини и технологии работят най-големите световни производители на алуминиеви джанти. Над 600 машини за леене с противоналягане леят 50% от кокилните алуминиеви отливки в света!
Всичко изброено вече е унищожено, или е пред рухване. 
Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил. т газопроводни тръби. От тях 50 хил. т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!
 

Българската химия
през 1945 г. беше в зародиш. Внасяхме дори сода каустик и син камък! Към 1989 г. отрасълът вече произвеждаше годишно: 
 - 2,5 млн. т минерални торове 
 - 1 милион тона калцинирана сода 
 - 400 хил. т пластмаси 
 - 1,8 милиона броя автомобилни гуми 
 - 20 хил. т химикали за растителна защита 
 - Преработваше 12 млн. т суров нефт 
 - Имаше 11% от националните промишлени основни фондове. 
 - Даваше 8,5% от националната промишлена продукция 
 - Осигуряваше 20% от постъпленията от западна валута 
 - Поддържаше 100 000 работни места.
"Химпроект" водеше инвестиционното развитие на отрасъла. Двадесет научноизследователски институти, много катедри във ВУЗ, БАН и развойни бази с 1500 научни дейци осигуряваха научната дейност. Те поддържаха тесни връзки със световния научен и делови свят. image Химпроект-Варна
 - Българският карбамид имаше неограничени пазари.
 - Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода. 
 - Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
 - В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада. 
 - Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства. 
 - Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
 - Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика. 
 - Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.
Всичко това вече е ликвидирано.
 

Машиностроенето най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект
В 1945 г. в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери.Бях в първия випуск на новия машинен факултет на Държавната политехника. Едва намирахме работа за задължителния студентски стаж. В 1950 г. с месеци стояхме като безработни млади инженери. В 1989 г. в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института. С 5% от националните основни фондове машиностроенето осигуряваше 20% от обществения продукт и 55% от износа на България. Това бяха плодове на индустриалния ни интелект. 
Първата конструкторска организация “Машпроект” заработи още в 1949 г. От нея излязоха проекти за преси, компресори, помпи, вентилатори, водни турбини, парни котли, дизелови двигатели, повдигателни кранове, минни машини.
Последваха - Централен научноизследователски институт по машиностроене, Институт за проектиране на машиностроителни заводи “Машелектропроект”, отраслеви институти и развойни бази. Този научен комплекс изгради отрасъла.

Транспортното машиностроене Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: “Кларк” - САЩ, “Тойота” - Япония и “Балканкар” - България. /Тук не можем да не отдадем почит на култовата реплика на сините шамани, която ще остане като ярък бисер: че японците купували нашите мотокари, заради чугуна. Изглежда е имало голям глад за чугун по света, а в България се е намирало някакво извънредно находище, защото нашите мотокари се купуваха на 5 континента и то с десетки хиляди - включително и от най-развитите "демокрации"./    Закупихме лицензи за основни карни възли от най-реномирани фирми, производителки на хидравлика, пневматика, електроника, механика, дизелови двигатели, тягови акумулатори. 
Това развитие се ръководеше от д-р инж. Пантю Карапантев, д-р инж. Николай Георгиев, инж. Илия Ивановски. 
 - Първият ни електротелфер е от 1952 г. След 30 години износът стигна 150 000 броя годишно, бяхме сред петицата световни производители. Пионер в тази област бе рано загиналият инж. Марчев. 
Комплектна техника за складова механизация усвоихме в края на 50-те години. След 3 десетилетия изнасяхме в десетки страни машини за обработка на стелажи с височина до 24 метра и при скорост на придвижване на палетите до 120 м/мин., с телеуправление, с програмно адресиране и с робокари. Тази система се създаде от инж. Илия Джагаров и инж. Тодор Мутаров.
Днес транспортното машиностроене е разрушено! Производството на кари намаля 20 пъти.
 

Корабостроенето от Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона.
От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла).   image
Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа. 
Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера “Хан Аспарух” с товароподемност 100 хиляди тона.
С помощта на ООН (ПРООН) във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации. 
Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.
image
image Русенския кораб "Белокаменка" - 340000 брт
Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии. 
Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Богданов, Тремол Иванов и много други.

След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - ККЗ, Варна бе продаден за 1 щ.д.!
 
  Инвестиционното машиностроене
до 1945 г. не беше известно у нас дори като понятие. Индустрията работеше само с вносни машини. През 50-те години се появиха първите ни заводи, съоръжени с българска техника. Заводът за пектин в Перник проектирахме под ръководството на инж. Иван Байчев. Завършил и работил в Германия, той донесе в паметта си технологичната схема и конструкциите на машините. Сега: Ако заработи известният в миналото с производството на пектин и плодови сокове пернишки завод, който е единствен на Балканския полуостров, това ще е не само успех... Заводът за цимент в Димитровград бе оборудван изцяло с български машини. Под ръководството на инж. Петко Башев и инж. Илия Илиев конструирахме трошачките, ситата, елеваторите, шнековите транспортьори, 40-метровата въртяща се пещ за клинкер. Флотационната фабрика в Кърджали бе съоръжена с наши топкови, конусни, челюстни, чукови мелници и трошачки, транспортьори и флотационни басейни.
Днес: Кърджалийската фирма “Монек-юг” ще оборудва флотационна фабрика, която ще бъде построена в турския град Чанаккале.  
Заводът за помпи във Видин заработи в началото на 50-те години. През 80-те години произвеждаше годишно 100 000 помпи, вкл. за големите дунавски помпени станции. Експортираше 95% от продукцията си и конкурираше световни фирми, в т.ч. и “Сигма”. Завод “Спартак” в Бургас стигна годишно производство 30 000 вентилатора, главно за износ. Усвои промишлени вентилатори с размер на работното колело до 2 метра! Завод “Мир” в Монтана стана за две десетилетия известен производител и износител на комплектни линии за тухли и керемиди. Осигури високото им качество с лицензи от италианската фирма “Морандо” и немската “Келер”. Машиностроителният завод в Ст. Загора бе специализиран в производството на бутилираща техника. Програмата му включваше линии с производителност 36 000 бутилки на час. През 80-те години закупи световноизвестната фирма “Ортман и Хербс” в Хамбург. Десетки негови линии още работят в Русия, Украйна и Китай. Машиностроителният завод “Вапцаров” в Плевен произвеждаше преси, въздушни компресори, водни помпи. Още в 1954 г. изработи водните турбини за ВЕЦ “Батошево”, а през 1986 г. стигна до турбопомпените агрегати за ПАВЕЦ “Чаира”. От 70-те години пое и производството на възли за атомни електроцентрали по международната специализация на СИВ. Металообработващите машини бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 г. то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов, д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.


  Днес производството на металообработващи машини е почти ликвидирано. Преди месеци посетих флагмана му - ЗЗМ, София. Цехът за агрегатни машини, линията за сачмено-винтови двойки, участъкът от автоматични технологични линии с програмно управлявана и роботизирана техника бяха гордост за българската индустрия. Попаднах в потресаваща обстановка: празни и изоставени цехове, разграбени уникални машини, безцелно лутащи се хора с блуждаещи и тъжни погледи.
Господа управляващи, ако искате да видите успеха на вашето преустройство, отидете в ЗММ - София!
image ЗММ - София

 


Инструменталното производство беше силно развито! Съвременният индустриален свят добре знае, че то има стратегически характер, затова държаха под око действията ни в този отрасъл. 
Над 80% от оборудването и технологиите бяхме купили от водещи западни фирми. Имахме и наши ценни разработки.Прецизните ни инструментални машини бяха колкото тези на швейцарските заводи, известни като водещи в тази област.Само нишковите и обемните ни електроерозийни машини надхвърляха 600 броя. Инструменталните заводи в Габрово, Шумен, Монтана, Севлиево, София, Кърджали не отстъпваха на световните еталони. Други 300 индустриални предприятия имаха съвременни инструментални цехове. Квалификацията на инструменталчиците ни беше висока. България можеше да се запази като производител на инструменти и пресформи за експорт. Една пресформа с тегло 50 кг струва колкото лек автомобил! През 1983 г. построихме в София малко предприятие за производство на пресформи с вносни машини и ембаргова КАД-КАМ система за управление. Първият западен бизнесмен, който го видя през 1990 г., поиска да го купи за луди пари!
Инструменталните ни мощности, включително и това предприятие вече почти са ликвидирани. Три четвърти от инструменталните ни машини бяха купени на безценица от турски фирми. Един от основателите на това производство, починалият инж. Леон Маиров, ако можеше да види какво стана с делото му, щеше да се обърне в гроба.

Индустриалният умствен капитал на България вече е унищожен Това е престъпление, по-голямо от самото разрушаване на индустрията, защото без интелект е невъзможно нито изграждането, нито развитието й. Той се създава бавно и трудно. Нужни са време, подходяща среда и много пари. Разправата бе извършена професионално. Тя включваше: 
Бърза раздяла със старите специалисти. Те бяха унизени и оставени на мизерно доизживяване.
Разгонване по чужбина на специалистите от средното и младото поколение под натиска на безработица и безперспективност. 
Сриване възпроизводството на нови специалисти. Съсипана бе образователната система. 
Това изключи България от групата на индустриалните държави, тя се превръща в неоколониална територия. 
Изпълнението започна още от началото на 1990 година. 
Фалшифициран бе външният дълг, за да се представи икономиката ни като катастрофирала. 
Изчезна 1,4 милиард щ. д. валутен резерв. 
Необяснимо защо не бяха прибирани 2 милиарда и 350 милиона щ. д. външни вземания. 
На 28 март 1990 г. бе обявен мораториум по външния ни дълг. 
По покана на правителството господата Ран и Ът от САЩ с екип от американски и български специалисти разработиха план за “реформи”. Вече 15 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация. 
Лекомислено се изоставиха традиционни пазари. 
Чрез “преструктуриране” бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи. 
Така бе разрушено всичко, което ни свързваше със съвременния промишлен свят. Отприщените стихии унищожиха средата, в която може да се развива индустриалният интелект.

Изправени пред зиналата страшна икономическа гробница, ние, работилите по 30-40 години за нова България, можем само да кажем: Господа, изпълнихте поръчението:
 • Унищожихте плодовете на десетилетния национален труд!
 • Продадохте десетократно по-евтино индустриалните мощности!
 • Родихте хиляда нови милионери за сметка на милиони обеднели!
 • Създадохте най-голямата безработица в Европа!
 • Разпръснахте по света 800 хиляди млади хора!
 • Направихте от специалистите улични продавачи и охранители!
 • Превърнахте боклукчийските кофи в спасителен изход!
 • Намалихте нацията с близо 1 милион жители!
 • Съкратихте средната възраст на българите с 10 години!
 • Върнахте забравената детска неграмотност!
 • Отворихте път на младите хора към проституцията и наркотиците!
Не можете само едно: да ни отнемете самочувствието на строители на съвременната ни родина! Нарекохте го “носталгия по миналото” и я обявихте за голям грях. Това си е ваша грижа! Наш дълг е, докато можем, да пазим паметта за съзиданието!

 инж. Иван Пехливанов imageГласувай:
24
61. alchemist - Е, господа комунисти доволни ли сте ...
18.11.2012 19:06
Е, господа комунисти доволни ли сте от ограбеното от народа?
цитирай
2. komunistite - alchemist
18.11.2012 19:18
Ти неграмотен ли си, или си просто тъп? Чети статията, преди да си издрискаш малоумния коментар!
цитирай
3. alchemist - Червена лейко.
18.11.2012 19:41
Много добре прочетох статията. Само не ми стана ясно защо прокламираш неща, които няма да се върнат?
цитирай
4. tomcat2 - да са проклети всички седерунгели ...
18.11.2012 20:23
да са проклети всички седерунгели за това ,че предадоха собствения си народ !
цитирай
5. tomcat2 - А вие доволни ли сте за това че уни...
18.11.2012 20:24
А вие доволни ли сте за това че унищожихте България уроди "демократи"
цитирай
6. анонимен - Споко, господа и другари !
18.11.2012 20:57
България беше много демократично и по социалистически унищожена още преди 1989 г., а Андрей Луканов и престъпниците от котилото на БКП я вкараха окончателно в блатото ! След това "бойните икономически групи" на ДС около и в самата БСП окрадоха и трохите ! Така че няма какво да се дърлите и карате, ами гледайте Смехурко и пасмината около него да не подлъжат пак балъците, че тогава ще се молим за времето на Жан Виденов !
цитирай
7. raders - )))Помня го този период, защото съм ...
18.11.2012 22:11
)))Помня го този период, защото съм роден 1944г и 45 години от живота ми са преминали по онова време. И много парадокси от онова време не мога все още да си обясня. Действително се произвеждаха много неща, които сега не се правят, но не ми е ясно защо липсваха на пазара. Чудя се кого всъщност, обслужваше тази гигантска индустрия след като магазините бяха почти винаги празни. Вярно е - много ток се произвеждаше, много се изнасяше, но защо, дявол а го вземе, бяхме в непрекъснат режим на тока. Много железария се правеше - то Кремиковци, то Перник, то Бургас, то Раковски /зная ги всичките/, пък железа не се намираха из складовете за обикновени граждани. То не бяха електроники, то не бяха компютри, запаметяващи устройства и пр., пък по магазините се редяха на опашки за телевизори и все нямаше. За компютри да не говорим - те струваха колкото един автомобил, а и също ги нямаше. Мебели се произвеждаха много, но за да си купиш една секция или дори креват, трябва да дадеш рушвет на някой циганин от общите работници в мебелния магазин. Какво ставаше с тези мебели, дявол знае? За да си купиш млеко, месо, яйца и т.н. трябва да висиш нощем /понякога цяла нощ/ пред някой магазин и да правиш списък на чакащите на опашката. Много строежи, много блокове, апартаменти и пр. Но за да си купиш апартамент в голям град, трябва да си много "свой човек" най-малко "активен борец", иначе трябва да чакаш десетки години да ти дойде редът, ако изобщо дойде. Да си купиш една Жигула или Москвич, трябва да чакаш поне десетина петнадесет години; може и повече. Това че се редяхме на опашки за бензин е друг въпрос, въпреки че и бензин много се произвеждаше. Чудя се за какво изобщо не се редяхме на опашки? Може би за мъдаклатачки. Е вярно - танк не съм се опитвал да си купя, но ако го бях сторил, сигурно и там щях да се редя на опашка, въпреки огромното производство на танкове и бронетранспортьори. Единственото, което биеше на очи, беше отвратителното качество на много изделия. А това е решаващо...
цитирай
8. vencivaleri1951 - Имам честта да познавам инж Пехливанов.
19.11.2012 01:20
Рядко умен и начетен човек.
А че от една макар и семпла но развита и образована държава се превърнахме в "клетниците" на Европа сме си виновни само ние. " А вий сте идиоти" Ботев го е написал за нас.

Колкото до дефицитите които радърс споменава е истина.
Дефицити обаче на какво?
Шлагерът се почва с бананите. Пускани били само за нова година. Мит!!! За нова година пускаха на пазара банана освободени от сборове/мита и ДОО/ В представителните магазини на Булгарплод винаги е имало обмитени банани. от около 2 лева килогто. Да но два лева бяха 5 килограма грозде, ябълки, круши, череши... Тоест българските плодове и зеленчуци до голяма степен бяха дотирани от държавата със закон. Няма начин да се дотира чужда икономика и продажбата на стоки съобразено със себестойността им в никакъв начин не е дефицит. Просто търсене на бананаи в случая на нормална /според вноса/ цена нямаше. Държавата дотираше например полезните храни. Да вземем риба например. Тя беше в пъти по ниска от себестойноста си. Например филе скумрия струваше 70 ст срещу 15 лева днес. Имаше рибни дни в столовото хранене и проче. Тоест двадесет пъти е станала сега по скъпа рибата. На практика е изключена поради невъзможност да си я купят множество българи. Подобни са нещата и с качествените млечни пржизвидиншя, меса , колбаси и проче. Не е проблем че в кварталния плодзеленчук нямаше манго или кокосов орех, проблем е че днес много българи гладуват в прекия смисъл на думата.
цитирай
9. apostapostoloff - Някои българи гладували...
19.11.2012 03:49
Тези "българи" са цигани и ТРЯБВА да гладуват, а знаещите и можещите летуват в странство, имат къщи, вили, апартаменти, ядат, пият и си гледат кефа. Освен това те имат и милиарди на влогове.

От един комунистически лайнарник България се превърна в БАЛКАНСКИ ЛИДЕР!

Ако тази България, лайна червени, не ви харесва, вървете в Куба бе, да ви е.а майката! Ама изотзад, та да не се размножавате.
цитирай
10. socialismus - Загубата на национално богатство е неимоверна.
19.11.2012 07:42
Долнопробните крясъци на някои показват на кого не му харесваше тогава и искаше да се руши вместо да се създава. Езикът на кресльовците пък е отвратителен, но толкова си могат.
Уважавам силата на komunistite да се противопоставят с истина срещу продажниците. Мечтая възраждане на България.
цитирай
11. niksi - Айде
19.11.2012 08:38
тъпите демократи и герберисти да си вземат шибаната демокрация и да си я заврат в дирника..
цитирай
12. leshoiad - Малиии,остави ги хорицата бе:)))))
19.11.2012 09:28
apostapostoloff написа:
Тези "българи" са цигани и ТРЯБВА да гладуват, а знаещите и можещите летуват в странство, имат къщи, вили, апартаменти, ядат, пият и си гледат кефа. Освен това те имат и милиарди на влогове.

От един комунистически лайнарник България се превърна в БАЛКАНСКИ ЛИДЕР!

Ако тази България, лайна червени, не ви харесва, вървете в Куба бе, да ви е.а майката! Ама изотзад, та да не се размножавате.

цитирай
13. baimomchil - Още в първият коментар се вижда к...
19.11.2012 09:39
Още в първият коментар се вижда комунистическата наглост - цитат на Раковски за любовта към Отечеството. Каква любов, безродници? Вие дето искахте да ставаме съветска република, същите вие дето се дупихте за щяло и нещяло, само и само да получите потупване. Вие дето предадохте милиони наши сънародници в Македония, Бесарабия и покрайнините. Вие дето убихте народопсихологията и българщината у хората.

НАГЛЕЦИ!!! Вие сте по-големи престъпници от фашистите. Вторите поне обичаха родината си, а вие обичате единствено и само Съветският съюз!
цитирай
14. kostadin - И% СДС е плод на БКП Защо забравяте за ...
19.11.2012 10:02
И% СДС е плод на БКП Защо забравяте за ежедневните тайни съвещания при Лукчо с главатарите на СДС
цитирай
15. kostadin - Още в първият коментар се вижда к...
19.11.2012 10:08
baimomchil написа:
Още в първият коментар се вижда комунистическата наглост - цитат на Раковски за любовта към Отечеството. Каква любов, безродници? Вие дето искахте да ставаме съветска република, същите вие дето се дупихте за щяло и нещяло, само и само да получите потупване. Вие дето предадохте милиони наши сънародници в Македония, Бесарабия и покрайнините. Вие дето убихте народопсихологията и българщината у хората.

НАГЛЕЦИ!!! Вие сте по-големи престъпници от фашистите. Вторите поне обичаха родината си, а вие обичате единствено и само Съветският съюз!

А ти не се дръж ,като новопокръстен християнин,покатоличен влах или македонец-сърбоман спрямо корена на родът ти или територията която са населявали и нехристиянските ни събратя по етнос
цитирай
16. iidresidual - за качеството,
19.11.2012 11:33
продуктивността и устойчивостта на лелеяната ви комунистическа системка най-добре свидетелства собственият й крах, строители!

цитирай
17. vmir - Вода газехме, жадни ходехме.
19.11.2012 11:34
Водеща енергийна сила в Европа, а ток имахме през два часа. Не седмица или две, не дори месец или два. А почти цяло десетилетие. Същото е положението с цялата ни прехвалена соц индустрия. Немалка част от износа ни беше под себестойността. Купуваха ни машините заради разточително вложения метал в тях. Нали трябваше да се оправдава металургията. Е, коя икономика в света може да работи на загуба? Икономиката е измислена за хората, а не хората са измислени за икономиката. Упорстването в обратното е ликвидиране на държавата и хората в нея, защото производството облича и храни хората, а не обратното. Ако това не се разбере, свършено е с държавата ни и с нас самите.

А всички приказки за седерунгели, герберунгели и прочие, целят ликвидация на държавата и българите.
цитирай
18. net - браво!
19.11.2012 12:18
ЧУДНИЧКО НАПИСАНО!
Колко безумен труд кипеше?
Строихме, строихме гиганти-в най-плодородната земя. Строихме, строихме чуда на металургията при условие, че се знае колко бедна страна сме на този вид суровина и вместо да е някъде усамотено- Кремиковци се разпростира като музеен експонат на полето. Същото е и за димитровградската песен на социализма, и за Златната Панега.
Когато се строи, винаги се прави логистика,отчита се и колко ще струва транспорта. Колко машиностроителни гиганти се построиха, и все по великият руски образец, заводи, които произвеждаха ненужни изделия по остарели технологии...
Я да спирам, че коментара ще е по-дълъг от статията.
А, за бананите- имаше ги през цялата година, но за съжаление, аз дете на соца не ги намирах свободно , дори в така наречените показни магазини. А защо трябва в показни, нали ги има свободно??? Показни, те дори не бяха показно-приказни.
Имаше ги тези магазини, защото се опитвахме да показвахме пред света ,че и в БГ има всичко. Да, ама не!!!
Хайде привет и от мен на криворазбраните соц и комунизъм и на постиженията им, и на крадените технологии....
цитирай
19. chalama - ха ха ха..
19.11.2012 13:24
мда...минало време а сега само джав джав...:)))простаци.
цитирай
20. mitternacht - ...
19.11.2012 13:55
А къде са лагерите?
цитирай
21. sistemite - Колега Комунистите.... и след тях Комсомолците и пр....
19.11.2012 17:24
Имахме си мощности и ... АЕЦ, а пък си бе тъмно ,като в г.зец - при режим 2 часа светло и топло и 2 часа тъмно и студено. Тоест, нещо като дискотека. Жените ни готвеха вечеря - на акорд. Децата пишеха домашните си вечер - също на акорд. Ама, беше весело - щото бяхме млади. Кой, (Колега) срина социализма ? Кой - енергийните ни мощности ли, металургичните ли мощности, АПК -тата и ТКзС -тата ли или полупразните магазини и опашките за кисело мляко - сутрин от 5 часа (тъй като имаш малки деца) Москвичите и Жигулетата ли или списанията със снимки на Мерцедес и БМВ ? Кой го срина и.... след като го срина, обра материала ? Ето защо Колегите ще те питат и атакуват, а ти за съжаление - копче не можеш да им кажеш, позовавайки се на инж. Пехливанов. И Пехливанов - не може да им отговори. Сигурно знаеш защо - защото и в икономиката е същото, както и във футбола, т.е. страшно играхме, утрепахме ги с игра , ама важни били головете. Голове не вкарвахме, приятел - голове, а другите колкото и "неатрактивно" да играеха на терена - ни вкарваха голове. Ето, това е естествения и единствено възможен край на играта - парен локомотив на чичкото Ленин, с ниското КПД по простата причина, че всичката пара отиваше във свирката и за "тяга" - бе изчислен само за 70 - 75 години.
Поздрави !
цитирай
22. antikom - Доста поразии е нанесъл комунизма - ...
19.11.2012 17:50
Доста поразии е нанесъл комунизма - види се от постинга!
цитирай
23. lostov - Интересно,
19.11.2012 17:54
а всички българи, които бяха затрити и низвергнати от комунистите? За тях какво ще кажете? Стига сте леели сълзи по този тоталитарен режим и култ към личността.
цитирай
24. lostov - А къде са лагерите? Да, наис...
19.11.2012 17:55
mitternacht написа:
А къде са лагерите?


Да, наистина. Защо не споменавате Белене???
цитирай
25. lostov - България, която изгубихме не е тази, за която ти говориш, колега блогър комунисте
19.11.2012 17:58
- тя сама се затри, така и трябваше. Загуби се ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ - тази България се загуби, която вие комунистите затрихте и сложихте на власт абсолютни простаци, които да взимат абсурдни решения цели 45 години.
цитирай
26. vencivaleri1951 - Вмире със системите лъжете като "ваклото агънце" на Дертлиев/ Стоян Ганев:)))/
19.11.2012 18:44
vmir написа:
Водеща енергийна сила в Европа, а ток имахме през два часа. Не седмица или две, не дори месец или два. А почти цяло десетилетие. Същото е положението с цялата ни прехвалена соц индустрия. Немалка част от износа ни беше под себестойността. Купуваха ни машините заради разточително вложения метал в тях. Нали трябваше да се оправдава металургията. а не хората са измислени за икономиката. Упорстването в обратното е ликвидиране на държавата и хората в нея, защото производството облича и храни хората, а не обратното. Ако това не се разбере, свършено е с държавата ни и с нас самите.

А всички приказки за седерунгели, герберунгели и прочие, целят ликвидация на държавата и българите.


Защо беше режимът? Защото имахме перфектен договор за износ на ток за турция, а Горбачов /с цел да свали Живков" едностранно прекратиха договорено подаване на ток от Съюза. Къде за деситилетие говориш? Живков затова подаде оставка. Но сами се набутвате с този режим. Как сега с близо 1000мегавата по малко мощности изнасяме пак ток, а преди режим. То е така защото не работи нищо драги . И защото не работи покупателната способност на средната заплата е на по малко от 50% от тази през 80те, средната пенсия към 40%, а средния доход на лице от домакинство на 34%. Докарахме го до там, че родилки мрат като мухи , учителки обират банки, борчлии се самоубиват или продават бъбреци. Дрога, проституция и мутризация посъвместна...това са жалоните на днешното време. Онзи шебек Апостолоф ни праща в куба, а не знае корлко българи испаноговорящи/гастарбайтери от Испания/ отиват да работят в Куба. Куба е медицинска дестинация за средната каласа в латинска америка, дори и американци прескачат. Куба е световна марка в шоу близнеса, спорта, пурите, захарта, ликьоро конячните изделия. За туризъма да не говорим. И това в безпрецедентна иконом блокада. Достоен народ с топки, а не с махащи безгръбначни на Орлов мост в очакване на поредния "Голям брат"
цитирай
27. epicfail - На бесилките.
19.11.2012 19:11
До 8-мо коляно всички бивши фашистки и царски бацили трябвало да ги пратят в Белене, в Урал кулаците и "демократите", Симеончо на площада с публична екзекуция, да не се пръква това недоразумение Симеон Хасан Муньос, Костов и Стоянов публично пустнати в Берингово море в надуваема лодка.
"Демокрацията" е редът на богатите, олигархията, масовата манипулация. Пирамида, дъното на която е съставена от стотици милиони хора, пълнещи джобовете на няколко крупни световни корпорации.
Преди девети - ред, дисциплина, благоденствие, икономика, идеална образователна и здравна система.
Ама не - хората били преследвани и бягали на запад. Сега в това блато никой не те преследва да бягаш, ти сам го правиш - от глад, от мизерия.
цитирай
28. ka4ak - БОЛЕСТТА,СИ Е,БОЛЕСТ!:(((
19.11.2012 19:19
Разбирам,да жалите за Царска България,преди смъртта на Борис III !!!:)))
Тогава и думите на Раковски,може и да разберете!!!:(((
цитирай
29. sistemite - А-а-а, Колега Венцивалери 1951 - моля, моля....да казваш, че лъжем...
20.11.2012 11:05
при положение, че сме били свидетели (съвременници) на онова време е най-малкото йезуитско поведение. Нали знаеш метафората на "йезуитско" - започнато и недовършено, казано с недомлъвка, искал си да кажеш едно, ама не си го казал така ясно, че да бъдеш разбран и пр.... трактовки. Ти се опитваш да правиш подобни неща и за пред младите (които се опитват да разберат нещо за времето на соца) ще обясня. В отговор на Колегата Радерс, признаваш, че дефицити е имало - нали така ? Значи много производство, много нещо, а пък по магазините - го няма. И ми говориш за банани и пр.. Венцивалери, луканка, ако искаш ( и си от друг град) - бегом до София - ЦУМ (долу) и то ако имаш късмет този ден, по едно време и тоалетна хартия мъкнехме от София ( по влаковете и автобусите ), финни точени кори за баница Колега - именно кори за баница от София и пр.. Е, що за хал, що за планова политика, що за ценрализирана икономика - образно казано икономика на 10 - артикула, след като и тях ги набавяхме с връзки, под рафта, ти на мене - аз на тебе и пр... тарикатски тактики и прийоми на приятелска основа. А, масовия потребител, като видеше нещо от Кореком-а или др. "специализирани" магазини ( за наши хора) - три дни ходеше с изкривена физиономия - от кофти чувство, че детето на еди- кой си имало "дънки" и шоколад, а неговото няма. Заслужава ли си по-вече да обяснявам, че с подобен подход на йезуитска заблуда - сам си противоречиш, тъй като колкото и велики неща да е раждало онова време - са били оклепвани от некадърно управление и изопачена идеология. И преходът, да точно и той бе "осран", благодарение именно на следствена политика от онова време. Така, че ще имаш да вземаш, ако мислиш да трогнеш някого с "крокодилски" плач по "старо време"- по простата причина, че най-скъпата стока е дори и най-малката свобода - да пишеш и казваш - каквото мислиш. Апропо, що не обясниш ( на младите) как стояха нещата с "говоренето" и "писането" по онова време ? Знаеш ли, че ще им е интересно да разберат ?
цитирай
30. schumpov - Вие не сте изгубили никоя България. ...
24.11.2012 17:20
Вие не сте изгубили никоя България. Вие я съсипахте, ограбихте , разпродадохте я. Нека всеки, който е прочел постинга си отговори на ум, кой съсипа предприятието в което е работил лично той самият, неговата съпруга , родители и деца. И навсякъде ще открие бившите директори, партийни секретари , профпредседатели, всички те - номенклатурчици . Вие не изгубихте нищо. Българите изгубиха държавата си.
цитирай
31. rustocks - Товарищ, пропагандата ти е ниво ...
01.05.2013 08:13
Товарищ, пропагандата ти е ниво селски мегдан.

Това си е откровена пропаганда на комунизъм.
Все си мисля, че подобен род словоблудство трабва да бъде забранено със закон като вредно за биологичния ни вид.

Нима не е ясно, че след социал феодализма на руските болшевиците дори трева не никне, а тук все още мърдат живи хора.
В коя от посткомунистическите държави на т.нар. соц. лагер живота се е спръхнал и има демографски проблеми като в советская русия и республика болгария?
цитирай
32. rustocks - Много точно казано! Ама на червен лумпен акъл дава ли се?!!!
01.05.2013 08:15
schumpov написа:
Вие не сте изгубили никоя България. Вие я съсипахте, ограбихте , разпродадохте я. Нека всеки, който е прочел постинга си отговори на ум, кой съсипа предприятието в което е работил лично той самият, неговата съпруга , родители и деца. И навсякъде ще открие бившите директори, партийни секретари , профпредседатели, всички те - номенклатурчици . Вие не изгубихте нищо. Българите изгубиха държавата си.

цитирай
33. apostapostoloff - До 1989 година имахме САМО
27.12.2013 17:09
мизерия, тирания и страх.

Днес българите са горди собственици на 99 % от цялата собственост в страната. Те имат над 55 МИЛИАРДА в депозитни сметки (12 МИЛИОНА НА БРОЙ). Всички българи имат свои собствени жилища, коли, вили, имоти, нивя, гори и пр.

Магазините пращят от стоки, кръчми и ресторанти се пукат по шевовете, хората масово ядат, пият и се веселят. Те масово почиват зад граница и, казано накратко, си карат кефа. БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПО- ДОБРЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunistite
Категория: Политика
Прочетен: 94688
Постинги: 8
Коментари: 113
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Март, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол