Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2013 20:51 - КАКВО ИЗГУБИХМЕ С КРАЯ НА СОЦИАЛИЗМА
Автор: komunistite Категория: Политика   
Прочетен: 18818 Коментари: 30 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Днес е време, когато разни и разнообразни хора разказват, спомнят си, дори се правят, че преосмислят без съмнение положителни неща от действителността по време на т.нар. социализъм. Мисля, че откъслечните им бележки си остават все така едностранни и хаотични, без да искам да ги обидя с това си заключение.

Безплатно образование, безплатно здравеопазване, почти безплатни летувания на море и планина, хранителните продукти и транспорт – за стотинки…и т.н.

Наистина ли гореспоменатото е било вярно или всичко е измислица?
Да, наистина всичко това беше точно така. Но, работата е там, че това не е цялата истина!

Нещо повече – това е само щипка сол в манджата, наречена „социализъм“, ако думата манджа бъде възприета не в отрицателния й смисъл, а в смисъл на хранителна среда за човешките същества. Истината е, че на всичко гореспоменато е само тази част от „айсберга“, наречен „социализъм“, а останалото е добре скрито от първосигналното съзнание.
Да се опитаме да открехнем завесата, м…?!

Разликата между социализма в Народна република България и капитализма в Република България е огромна и това отдавна вече го констатирахте сами, нали?! Браво! Супер сте!

Тогава да видим къде, обаче, се корени коренът на разликата.
Базовото равенство на българите в НРБ беше в това, че и директорът на завод, и обикновеният шофьор, и селскостопанският работник, и Генералният секретар на БКП, и учителят, и геологът – бяха РАВНИ в правото си да получават „дивиденти“, формирани, благодарение на работата на цялата държава.

А това беше фундаментално, неотчуждаемо право на всеки гражданин на Народна Република България. Право – получавано от гражданите на НРБ още с раждането им.

Всички съвременни спомени за следното: как добре се живяло по време на Соца или какви били „премиите“ по онова време, ни запознават само със СЛЕДСТВИЕТО. А причината за следствието е, че всички граждани на НРБ получаваха ПРАВОТО, според което ставаха „акционери“, а едва след това получаваха „преференции“ от положението си.

И ако подобни „бонуси“, вече в наши дни, ви изплатят изведнъж просто така, спрете се и не надавайте френетичен и радостен вик, че уж „държавата помага на гражданите си“! Това е само подаяние, драги мои! Само подаяние! А съвсем НЕ Е реализация на някакво ваше право! Днес, при капитализма, вие НЯМАТЕ права!!!

Формата, под която се извършваше „изплащането на дивидентите“, беше такава, че за нея днес се говори, че това са били нещо като „безплатни социални пакети“. А причината за тази уж безплатност е, че на никого не се раздаваха т.нар. „живи“ пари. Косвеното стимулиране на гражданите даваше възможнаст на държавата да реинвестира там, където повеляват общонародните интереси.

Например, ако инвестираш в медицина и спорт – то това ще доведе, в крайна сметка, до по-здрави хора, ако дадеш финансова инжекция на науката – то това ще доведе до ръст на производителните сили на цялото общество и т.н. , и т.н.

Точно тук е важно да припомня, че ако вчера хората са искали едно, то утре формата на изплащане на дивиденти може да стане друга, подходяща за конкретния момент. Затова е важна не конкретната форма „на изплащане“, а самото БАЗОВО ПРАВО – според което всички граждани на НРБ имаха възможност да получат тези същите „дивиденти“ в този вид, който най-добре отговаря на текущите потребности на соц. обществото.

Добре, да продължим по-нататък. Всичко до момента е ясно, както правилно предполагам :)

Българският партиен елит, т.е. партийната номенклатура, баха призовани да проправят пътя на народовластието, да способстват за отсъствието на каквито и да са социални прегради. И, колкото и да не ги харесваме тези партийни номенклатурчици днес, трябва да признаем, че погледнато всеобщо, те се справяха със задачите си. А именно – като цяло и партийните секретари, и обикновените работници получаваха толкова блага и възможности, колкото и най-задръстената чистачка в селсъвета. Не, не започвайте да бълвате колко милиари тона злато е откраднал Тодор Живков! Истината е, че Тодор Живков НЕ Е откраднал нито лев от тази държава, която с гордост наричаме България! Усилено търсеха някакво негово скрито имане след началото на демокрацията, но така и не го откриха. Дори ми казват, че са ровели в саксиите, да не би там, в пръстта на цветята да е било скрито имането на Живков. Е, и в пръстта на цветята не открили нищо. Както и във всички чуждестранни банки, които родните демократи преровили абсолютно целенасочено. Що се отнася до привилегиите на т.нар. партийна номенклатура – да, не може да се отрече, че връзкарството и тогава беше на мода, както и сега. Не може да се отрече, че тогава хвърчаха чанти с агнета към някои величия. Не може да се отрече, че по силата на роднинските си връзки по върховете заставаха близки на партийците негодници…Но, нима това е нещо ново за света?! Нима светът не е създаден така още от раждането си – да дава път на агресивните нищожества?! Но всичко това – и чантите с агнетата, и агресивните нищожества…, нямат никакво значение по отношение на циментираното като в бетон ПРАВО на всички обикновени граждани да се ползват от плюсовете на т.нар. „базово право“ да имат равни права да се учат, да работят, да почиват, да се лекуват и пр. чрез докациите, които им даваше Народната република.

Е, да видим какво се случи сега – някои хора просто откриха изход от патовата ситуация, в която бяха поставени от т.нар. „народна власт“ по време на соца. И не говоря тук само за т.нар. партийна номенклатура, защото във феновете на капитализма има най-малко партийна апаратчици. Феновете на капитализма днес в преобладаващата си част са от бедни човешки същества, които мразят комунистите по рождение, и които мечтаят да стават ултра-милионери, да положат морни кълки на френската Ривиера…

Та, ето какво се случи след 1989 г. – необходимо беше бързо да се „монетизират“ изгодите и бонусите на база място в социалната пирамида, както и да се законооформи възможността натрупаното имане (власт, положение в обществото, придобито държавно имущество и т.н.) да се предава по наследство. С една дума – да живее, капитализмът!

Вкратце казано, след 1989 г. съвсем целенасочено бяха лишени болшинството български граждани от базовото им право да получават „дивиденти“ (от работата на държавата като единен комплекс). А всички тези права на гражданите бяха присвоени в частна полза от една шепа хора.

Да, това беше направено по блестящ начин!

Блестящ? Ми, да. Защото народът се хвана на въдицата – вървяха мантри за 2 милиона вида салами, с които ще се тъпчем по време на демокрацията. Облъчваха ни с дърабърствания от рода на: „сега ще ни плащат толкова, колкото на западняците“, „целят свят ни чака, само да се освободим от властта на мръсните комунисти и тутакси ще ни приемат в съюза на „братските капиталистически народи“…

Така под цялата тази мръсна манипулация, илюзия и истерия се случи коренната, фундаменталната промяна на обществената система. Промяна, която болшинството хора днес усещат всеки ден, но не могат да изразят всичко това с точните думи. А именно:

Случи се промяна на формата на собствеността. Обикновените граждани престанаха да бъдат акционери и днес никой на никого вече НЕ Е длъжен! А елитът надеждно фиксира чрез закони своето положение.

Съвременна България – това е една гигантска фирма, в която шестват няколко клана „акционери“, които получават дивидентите на всички граждани на държавата, а дивидентите по време на соца принадлежаха на всички граждани на републиката. А последният споменат факт позволяваше да се дотират различни сфери в обществото – училища, детски градини, спортни площадки, отбори, музикални школи…и така да се инвестира в КОМПЛЕКСНОТО РАЗВИТЕ на всички граждани на Народна република България.

Тези настоящите „мега-акционери“ днес получават печалбата от построеното от нашите родители,баби и дядовци, за което те се бореха по време на Втората световна война, а създаденото беше построено за ВСИЧКИ граждани на „корпорацията“, наречена Народна република България.

За всичик граждани, които някога имаха пълното право да пеят „Горда Стара планина…нашият победен строй!“ – защото де-юре и де-факто същите тези граждани бяха СОБСТВЕНИЦИ (т.е. „акционери“) в своята Родина.

След 1989 г. същите тези „акционери“ рязко бяха превърнати в сборище от „наемни работници“. А такива работници – взаимозаменяеми – не представляват особена ценност, нали?! Като се скапеш от работа по 12-14 часа на ден, започваш да боледуваш често, състаряваш се…А щом се разболяваш често или остарееш – вън! Ще намерим друг!

Хората станаха вещи, като принтерите в офиса.

Тук е мястото да отбележа, че колкото е по-ниска заплатата (за която наемните работници са готови да дадат труда си), толкова по-голяма е печалбата за новите собственици. И това последното произтича от една принципно важна отличителна черта на Системата, наречена Капитализъм.

Ако местните работници са „нерентабилни“, значи трябва да се доведат чужденци. Така се случва в развитите икономики на Запада. Там чужденците са в позицията на нещо като полуроби. А за инвестиране, за субсидиране, за квалификация на гражданите – е, върху всичко това с удоволствие може да се изплюе всеки работодател. Да си стоят в копторите и да си пият ракийката на мизерията си!

Но да се върнем към фундаменталния въпрос на това писание – че някогашните граждани на Народна република България бяха акционери.

А от това следва логичният извод:

- за всеки гражданин беше изгодно и другите граждани да живеят достоен живот, да притежават максимално качествено образование, да им се намери подходящо работно място – просто защото връзката между гражданите беше желязна и непоклатима. Не, това не беше любовна връзка хе-хе :) Другояче бяха обвързани хората тогава. Просто нямаше мърдане – всички имаха РАВНИ права да консумират правата си! А последното беше фиксирано в Конституцията на НРБ.

Това е най-важната разлика между Народна република България и Република България.

А всички големи медии си мълчат по въпроса като ощипани моми, които ги е срам да нададат вой от синьото ощипано. Ако някой се осмели в прав текст да каже, че с края на Народна република България спечели „елитът“, а изгубиха 99% от хората в държавата, то това ще предизвика крайно озлобление от страна на тези, които спретнаха аферата и до днес жънат плодовете от труда си. Като казвам „елит“, имам предвид днешният елит, защото, както всички знаем, олигархията НЯМА партиен цвят. Олигархията има само дъх на пари! Елитът днес е сложна конфигурация между бивши партийци и агресивни нищожества от всякакви цветове…Всички те НЯМАТ идейна принадлежност. Имат само тлъсти банкови сметки, получени за сметка на милионите обикновени граждани. Сякаш държавата е създадена да им бъде от полза! Сякаш милионите българи са сътворени, за да им пълнят сметките! Сякаш Вселената се върти около собствените им имения!

За жалост, обикновените хора и до днес не разбират какво конкретно им отнеха. Всичко, което виждам по темата са някакви смутни спомени, рудиментирани и фрагментирани, повърхностни и носталгични. Да, всички те говорят за държавата, в която някога се живееше „по-справедливо“ и хиляди пъти по-добре от днес.

Да видим сега защо се бъгна в тази държава с идването на капитализма.

От къде идваха безплатните неща по време на соца?
Много просто – от юридически фиксираното право, че държавата принадлежи на всички граждани, по равно.

А самите граждани не бяха просто абстрактно население, случайно и на прибежки спринтиращи по някаква територия, а бивши акционери и бивши собственици с равни права върху печалба от дейността на мега-корпорацията, носеща името Народна република България.

Собственици – които преметнаха така ловко, така звънко, така грамотно, че някои от тях и до днес все още смятат, че случайно са настъпили мотиката по дръжката.

С една дума – вместо да повтаряме до втръсване за безплатното образование и безплатното здравеопазване, а другата страна на барикадата да ни втръсва с опяванията си за лагерите и репресиите, да вземем да говорим по същество, м?!

Работата не е до това дали е била хубава Народната република или не е била хубава, а в това, че лишиха народа от фундаменталните му базови права.

Правата върху доходите от работата, която те извършваха в собствената си страна. И дори тези доходи в „живи пари“ да бяха малки, дори да не влизаха в персоналната банкова сметка на хората, то всичики имаха право на едно от най-добрите образования на планетата, а и на една от най-добрата здравна помощ ЗА ВСИЧКИ на планетата…! Всичко това вече го няма. Всички накуп бяха ограбени!

И абсолютно не е важно дали тогава се строеше „развит социализъм“,“държавен капитализъм“ или някакъв друг вид социализъм…Важно е друго – че жизненото равнище на гражданите, притежаващи „базовото право“, беше значително по-високо, отколкото е сега.

Всички, които ви говорят, че като вземат изборите и ще ви увеличат заплатите или пенсиите, ви баламосват с подаяния. Да, това е чистокръвна демагогия и отклоняване на вниманието от главното.

Всички ние, обикновените хора, си оставаме лишени от базовото право на собственост върху частичката от богатството на нашата Родина. И като говорим за богатство от държавата, не си мислете, че на всеки един от нас трябваше да се полага някакво конкретно борче или мина. Просто всички имахме право да ползваме по време на соца един неголям дял от общия БВП на страната. И го ползвахме този дял – чрез евтината храна, чрез обучението без пари, чрез лечението без пари, чрез летуването, платено от режийните, които профсъюзите по време на соца раздаваха, чрез безплатните школи, чрез финансирането на културата и спорта…И най-големият селянин от Горно Нанадолнище по време на социализма можеше да стане диригент, професор, учител…, ако имаше талант и качества за това.

Без прословутото „базово право“ ние ще си останем вечни наемници, тресящи се от страх, че ще останат без работа, че ще изгубят ипотекираното жилище, че ще останат без средства за съществуване, т.е. ще останат без хляб.

Да, на наемния работник може да му се изплати заплата, но той няма да получи нито троха повече от печалбата от частната фирма. Затова наемният работник не смее да си отвори устата по повода. Това е табу! А по време на соца хората получаваха малка заплата, но затова пък ходеха на кино с билетче за по 15-20 стотинки…

Не знам дали осъзнавате, но всичко това е СТРАШНО. Ако всеки жител на тази държава разбира как реално стоят нещата и от какво конкретно са го лишили след 1989 г., то това ще отнеме легитимността на всички участващи в прехода политически партии и ще изтласка на преден план само тези партии, които призовават да се върне на гражданите същото това „базово право“. А за да се върне то, трябва да се законооформи, да се изиска и да се проведе Ре-национализация!

И, между другото, именно тук се крие отговорът на въпроса „Ако е толкова умен, защо е толкова беден?“

Защото гражданите изгубиха правото на съпричастност към богатствата на държавата си. Това, че държавата процъфтява или загива – днес предизвиква само безразличие. Най-много да ви засегне леко самолюбието или да се асоциирате с Родината по време на победата на Кубрат Пулев на ринга…

И не се залъгвайте, че България е бедна държава! Хич дори не е бедна! България МОЖЕ да обезпечи баналното нормално преживяване на всички свои граждани. Банално, но нормално, нали разбирате, а не като сегашното – банално, но мизерно съществуване. А това е позор! Позор, който лежи на съвестта на всички, които се въртят из парламента вече над 20 години…

Да, и докато не съм забравила. Фразата, която така обичат да повтарят „Ние получихме свободата си!“ – в действителността означава нещо съвсем друго – „Те ни дадоха свободата“.

Не бях в случая много ясна, но, надявам се, ще разберете цинизма и забавната откровеност на фразата, която новите капиталисти умело втълпиха в умовете на хората.

Каква свобода?
Какъв швепс?
Какви 5 лева?

Е, в заключение, а и за да подкрепя тезата на писанието си, няма да цитирам старата Конституция на Народна република България, за да ви принудя сами да се заровите и да откриете текстовете за базовото ни право от времето на соца.
Е, това беше.
Благодаря за вниманието и…не унивайте!
Времето ВЕЧЕ е наше! хе-хе :)

Петя Паликрушева 


Тагове:   комунизъм,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Това, че идиотската идейка за равенството
27.12.2013 03:19
бе прогонена от живота ни, е най- голямото завоевание на прехода. Чудя се само колко време ще е необходимо на тъповатите българи да проумеят, че хората не се раждат равни. Те не само че трябва да проумеят тази даденост, но и да се ПРИМИРЯТ с неравенството!
цитирай
2. larryone - Майко мила!
27.12.2013 06:42
Майко мила!
цитирай
3. batogo - !!!:)))
27.12.2013 08:16
Когато строителите на комунизЪма започнат да строят демокрация, се получава днешната изгъзица, защото комунист разбира от демокрация, колкото дрипаво циганче от биохимия... :)
цитирай
4. elanor11 - Тази"идиотска идейка"...
27.12.2013 09:58
apostapostoloff написа:
Това, че идиотската идейка за равенството
бе прогонена от живота ни, е най- голямото завоевание на прехода. Чудя се само колко време ще е необходимо на тъповатите българи да проумеят, че хората не се раждат равни. Те не само че трябва да проумеят тази даденост, но и да се ПРИМИРЯТ с неравенството!



е давала равни права на гражданите на Народна Република България.
Давала им е НОРМАЛЕН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ-нещо,което ЖЕСТОКО ЛИПСВА на Република България!
цитирай
5. valiovaliov - Чудесна снимка.
27.12.2013 10:06
Чудесна снимка.
цитирай
6. freeoldmen - valiovaliov - Чудесна снимка.
27.12.2013 11:10
Искате ли да направим същата снимка сега, за да видим какво се е променило?
И да поспорим дали е за хубаво?

На останалите титани на демокрацията, дето подскачат, все едно някой им е бръкнал с три пръста у г.зо, когато чуят за равенство, бих казал, че имат шизо- проблеми...:-)
цитирай
7. filipgeorgiev - Обясни на човек
27.12.2013 11:51
, който не може да излезе от рамката на собствената си достатъчност, че освен него има и неща, които ни отделят(нас другите) от животните, па се радвай на обяснения от седерасти и толерасти (?!), толерантни към гейове, убийци, педофили и различни, но не и към инакомислещи (всъщност: поне мислещи, все още)
Честита Коледа!
цитирай
8. bumerang - Госпожо, ще си позволя да Ви цитирам и да Ви задам някои въпроси.
27.12.2013 12:45
"... спечели „елитът“, а изгубиха 99% от хората в държавата, то това ще предизвика крайно озлобление от страна на тези, които спретнаха аферата и до днес жънат плодовете от труда си.
Като казвам „елит“, имам предвид днешният елит, защото, както всички знаем, олигархията НЯМА партиен цвят. Олигархията има само дъх на пари! Елитът днес е сложна конфигурация между бивши партийци и агресивни нищожества от всякакви цветове…Всички те НЯМАТ идейна принадлежност. Имат само тлъсти банкови сметки, получени за сметка на милионите обикновени граждани. Сякаш държавата е създадена да им бъде от полза! Сякаш милионите българи са сътворени, за да им пълнят сметките! Сякаш Вселената се върти около собствените им имения!?"
Това, че всички български граждани по Конституция бяха равни е вярно-това е смисъла на комуната. Макар,че имаше малцина по-равни. Вярно,малцина,но бяха естествен продукт на системата, която го позволяваше.Само че това отблъскваше останалите, защото като равни по закон те искаха да имат същите блага и привилегии,използвайки същите (не особено почтени) средства и начини.

Въпроса ми е от коя партия бяха онези 1 процент(толкова сте ги определила), които тръгнаха да вършат прехода на пленума на 10 ноември и защо? Сега вече цветът на олигархията е неопределим, но онези,които се втурнаха да стават олигарси тогава и онези, които го позволиха от позициите си на държавници ИМАТ цвят.Те бяха лукаво-лилави и това беше целта им.

Колкото до това, че БГ е достатъчно богата за едно нормално съществуване,може и да не сте съвсем права.Икономика не се прави без нефт,газ,желязо и др. основни ресурси,които на тази територия няма.Те трябва да се внасят.И преди ги внасяхме на ниски цени от братския СССР,който едва ли не ни ги подаряваше братски,за да ни държи в тази съветска система на СИВ, с цел да докаже жизнеността й. Но видяхме,че не можа да го докаже.Системата умря първо там.Така че дори и да се върне онази НРБ с нейната Конституция и права на гражданите й да бъдат равни акционери,онова изкуствено поддържано равенство е
цитирай
9. bumerang - продължение
27.12.2013 12:52
е невъзможно. Защото е необходима работеща икономика, а държавата е лош стопанин.Най-добрия стопанин е частния собственик. Друг е въпроса за преразпределението на благата, за данъчното облагане т.е. за формирането на държавния бюджет, за преразпределението му между гражданите на държавата чрез организирането на социални придобивки.
И капиталистическата държава може да бъде по-социална. Въпрос на организация и държавническо мислене. Разбира се при работеща икономика, каквато нашата не е. Защото целта на родната олигархия е трупане на огромни печалби , но не за да реинвестира отново в производство, а за да ги изнася навън. Защо? Защото държавата е несигурна и слаба. Когато начело на държавата стоят държавници, а не кукли на конци на олигарсите, тя би могла да бъде различна. Но за съжаление човешката природа е такава.Когато се доберат до власт, хората се продават. А които не се купуват с пари, се купуват с много пари.
цитирай
10. freeoldmen - bumerang, не ви омръзна да повтаряте парадигмите на неолиберализма.
27.12.2013 13:19
"държавата е лош стопанин.Най-добрия стопанин е частния собственик"
Що за глупост? Държавите, които не се поддадоха на тези измислици, в момента са най- добре от всички. И ще си останат такива.
цитирай
11. bumerang - ...
27.12.2013 13:36
Ами у нас защо комунистите не я направиха такава, а се втурнаха да стават олигарси? В Русия защо не го направиха? А на Вас защо не Ви омръзна да повтаряте колко комунизма беше по- по- най-? Защото Вие разбирате нещата по вашему, а аз - по своему. Нима само Вие имате право да повтаряте?

Не знам Вие къде сте работил, но аз бях свидетел, че държавата е лош стопанин в производствено предприятие. Не успяхте да накарате с партийни средства директорите да бъдат добри стопани. Липсваше им стимула, заинтересоваността на частника.
цитирай
12. truthful - Демокрацията е форма на управление ...
27.12.2013 14:04
Демокрацията е форма на управление на бедните - даваш права много да говорят, на митинги, на стачки и т.н., а от другия край - товарене яко с данъци, такси, повечето от които завишени двойно, тройно, с картели, корупция и т.н.
демокрацията направи народа беден, болен, необразован, накара го да плаща вноски от 550-650 милиона евро годишна вноска в ЕС и няколко милиона за НАТО, които никой от нас не знае къде отиват и колко се връщат при нас? Били ни давали повече? И това е сериозно?
демокрацията донесе химията в храните ни, която ни направи най-болната нация, защото при социализъма ядехме качествена храна! Сега в салама може да се намерят рога, копита, кожи и т.н., месо от 40-та година посиняло и т.н. Да не говорим за канцерогенните Е-та и ГМО-то!
демокрацията ни донесе пръскане с отрови КЕМТРЕЙЛС от ниско летящи самолети - повече от 8 години!! И българите казват като заблудени НЯМА ТАКОВА НЕЩО! А то самолетите над главите им буквално и ги зариват с отрови! Той българина също не може да проумее, че един ден няма да има пенсия защото ще трябва да работи до гроб и няма да я дочака. Такава е целта на геноцидното пръскане с кемтрейлс.
Само за 24 години демокрация образованието е толкова зле, че има ученици, които завършват образование без да знаят да четат, пишат, а азбуката за тях е нещо толкова трудно, че ....
Да, това е демокрацията. И всеки защищаваш я трябва да не забравя тези неща и да не се прави на чиста вода ненапита! Останолото са празни приказки, за Европа, за НАТО, за демокрацията, за пошлостта и бездушието на много хора.
демокрацията ще унищожи България!
цитирай
13. freeoldmen - bumerang, частника има само една заинтересованост: да се нагуши.
27.12.2013 14:10
Ама много. За сметка на баламурниците, които изстисква. И ако прецени, че вече не му е достатъчно изгодно, изнася предприятието на друго място, със свежи баламурници.
За стотици години капитализъм още няма друг тип частник.
И колкото е по- богат, толкова е по- зъл.
Толкова за любимият ви капитализъм.
цитирай
14. nikita6864 - .
27.12.2013 15:24
Няма значение какво сте изгубили. Най-важно е какво сте спечелили, а именно - по всяко време на годината, неограничено количество банани.
цитирай
15. bumerang - ...
27.12.2013 16:17
Не, няма друг тип частник. Никъде не казвам това. Но има друг тип капиталистически държави. Нали не искате да ми кажете, че вещите, които използвате в бита си са произведени у нас или в Русия. Защо болшинството от консуматорите не си купувате български коли, телевизори, хладилници, перални,компютри, телефони? По две причини - или защото няма такива, или защото ония са по-функционални, на по-високо технологично ниво. Толкова за любимият ви комунизъм.
Колкото за българската демокрация -такава не се състоя. Точното име на това нещо, което тука строи политическата класа, която разбира се уж не е рожба на ония, е клептокрация. Нали 18 години от последните 23 ни управляваше наследницата и наследниците на любимата ви БКП.
цитирай
16. freeoldmen - Хубавите вещи си ги трупайте колкото желаете, щом това ви е радостта от живота.
27.12.2013 16:41
Изглежда вие, новоизлюпените демократи сте по- католици от папата.
Цял свят вижда, че капитализма просто е поредица от кризи, все по- жестоки, само прозелитите като вас са кьорави.
Добре, че вече има достъп до информация, и младите хора могат да видят какво ги заобикаля, та не се налага да взимат акъл от такива като вас...
цитирай
17. bumerang - ...
27.12.2013 16:48
Защо, вие комунистите не ползвате ли такива вещи? Как живеете без хладилник, без пералня, без телевизор, без компютър, без телефон? Не, не ме радват, но това са вещи от първа необходимост. Или жена Ви пере на ръка? Или не гледате телевизия? Или не ползвате хладилник? Или Ви е по-удобно да определите мен какво ми е радостта в живота?
Иначе той капитализма загниваше още от ония години и все гние ли, гние...А пък комунизма цъфти и върже. Е, върза де - банани.
цитирай
18. apostapostoloff - Нищо не и липсва на България!
27.12.2013 17:01
България е една чудесна страна- добре уредена и спокойна, Работата е там, че тя се населява от некадърни простаци, които не виждат възможностите, а само препятствията.

На всичко отгоре те не могат и да мислят, а пари се печелят САМО с мислене! Да, бедният е беден, защото е прост. В това е и целият проблем на съвременните българи.

България не им е виновна, че са прости и лениви, че не четат, не работят над себе си и по принцип не искат да работят.
цитирай
19. freeoldmen - bumerang, без лозунги и готови определения не ви бива...
27.12.2013 17:22
Да погледнем по- глобално...
Има два пътя- единият е на победилият вече капитализъм, водещ до умопомрачителни печалби на 0.1% от населението и все по- затихващи функции на останалите.
Другият е устойчиво развитие с много от елементите, на които слагате грозните думички комунизъм, водещи до свят без дивашка печалба и мизерия.
Това е.
Всеки си избира сам, дано да попаднете в тези 0.1%.
цитирай
20. nagodi62 - Много точно! 99% от Българите за...
27.12.2013 17:53
Много точно! 99% от Българите загубиха.
цитирай
21. havefun - .........
27.12.2013 19:01
gadni komunisti
цитирай
22. born - " Защото е необходима рабо...
27.12.2013 20:55
" Защото е необходима работеща икономика, а държавата е лош стопанин.Най-добрия стопанин е частния собственик. Друг е въпроса за преразпределението на благата, за данъчното облагане т.е. за формирането на държавния бюджет, за преразпределението му между гражданите на държавата чрез организирането на социални придобивки.
И капиталистическата държава може да бъде по-социална. Въпрос на организация и държавническо мислене. Разбира се при работеща икономика, каквато нашата не е. Защото целта на родната олигархия е трупане на огромни печалби , но не за да реинвестира отново в производство, а за да ги изнася навън. Защо? Защото държавата е несигурна и слаба. Когато начело на държавата стоят държавници, а не кукли на конци на олигарсите, тя би могла да бъде различна. Но за съжаление човешката природа е такава.Когато се доберат до власт, хората се продават. А които не се купуват с пари, се купуват с много пари.[/quote]"
Клишето за "държавата-лош стопанин" е доста погрешно. Дали стопанинът е добър или лош зависи само от отговорността. Има достатъчно примери от миналото за суперпроспериращи държавни фирми - давам за пример "ТЕКСИМ". И много други, които на младите разбирачи няма да говорят нищо. В обратния случай примери няма да давам, защото има фалирали може би стотици хиляди частни фирми в периода на т.н. "демокрация". Няма по-мощен инвеститор от държавата и нейните фирми могат да понесат много по-леко икономически сътресения. Проблемът е в отговорността . Ако на времето ръководствата на предприятията не се назначаваха по партийна линия, а с конкурс примерно и с възможности ръководството да има възможността да създава оперативни управленски екипи нещата нямаше да се сдухват. Определено за сривове и лоши икономически резултати търсенето на отговорност се изчерпваше с преместване на друга ръководна работа. Сега при лоши резултати на фирмата отговорността е персонална и некадърниците не могат да издържат на натиска на конкуренцията, данъчните, партийните рекетьори и др.
цитирай
23. balar - не си прав
27.12.2013 20:56
apostapostoloff написа:
бе прогонена от живота ни, е най- голямото завоевание на прехода. Чудя се само колко време ще е необходимо на тъповатите българи да проумеят, че хората не се раждат равни. Те не само че трябва да проумеят тази даденост, но и да се ПРИМИРЯТ с неравенството!


голи идваме и голи си отиваме. и кое е даденост. мангал с бмв? пенсионер ровещ в буклука? хлапе завършило за учител бачкащо като строител ?
И спри да обиждаш народа ми!!!
цитирай
24. larryone - Има ли значение какъв е строят, ако ...
28.12.2013 06:31
Има ли значение какъв е строят, ако живеете примерно в Швеция? Или Норвегия и Дания? Не. Те комунистически държави ли са? Не. Те са социални, почиващи на истинска икономика (не социалистически планова), която приема за основа на развитието си конкуренцията. Това е. Какво стана в най-комунистическата държава СССР докато я имаше и добре ли се живее днес в Русия? Не. Уважаеми, не бъркайте българската действителност, която ни натресоха комунистите с нормалните социални държави. Ако вие се чувствате равен с някой неграмотен и крадлив циганин, аз имам съвсем леко по различно мнение за себе си. Така и не можах да харесам строй опитващ се да приравнява и да вкарва в един калъп съвсем различни хора, както и да чакам за открит лист до Калотина!
цитирай
25. stamenmihalevski - Явно много хора си мислят, че час...
28.12.2013 12:07
Явно много хора си мислят, че часовникът може да се върти на обратно. И аз имам развинтена фантазия, но се опитвам да не прекалявам. Все пак всеки сам си решава за какво да си мечтае. Едни за пари, други за жени, а трети пък за отминалата младост, която явно не разбират, че няма да се върне в този същия живот(в друг може би). Не ви знам вас какво сте изгубили, но знам че нашето поколение получи правото да разбере в какъв свят живее. Я си представете сега, че бай ви Тошо още беше жив, а с него и любимият ви КОМУНИЗЪМ, който според вас бил давал не знам си какви права на хората. След това помислете за интернет и животът ви днес. Сега ми обяснете какви лъжи щяхте да ни дрънкате на нас младите ежедневно в мрежата, за да продължавате да имате правото да управлявате съдбите на обикновенните хора, без да ги питате те какво искат? Обяснете ми как щяхте да излъжете хората, че на Запад живеят вампири, жадни за източна кръв? Кажете щяхте ли да ни позволите да получим едно истинско образование, достъп до глобалната мрежа и ПРАВОТО сами да търсим истината в мрежата или щяхте да ни разказвате приказки със съветски произход, надявайки се и ние да не гъкнем още 50 години...?
цитирай
26. stamenmihalevski - Всъщност имам хиляди въпроси от...
28.12.2013 12:07
Всъщност имам хиляди въпроси относно поста, но нямам време да убеждавам някой, че вчера никога няма да стане днес, че вчера никога няма да стане утре, че вчера си е вчера и дори и на някой да му е било хубаво, то е важно какво ще направим днес и утре съобразявайки се със ситуацията в момента, а не спомняйки си за отминалите времена. Я попитайте една 70-80 годишна баба дали иска животът отново да е без автомобили, компютри, интернет, самолети и т.н. Убеден съм, че за нея живот с кравичката и градината е живот-мечта, но за нас младите не е. Нямам нищо против тя да има кравичка и градинка дотогава, докато и тя не се опитва да ми отнеме компютъра и правото да се уча и да споделям наученото, правото да пиша и говоря каквото мисля, а не партията да ми слага думи в устата. Естествено хора всякакви и ценности всякакви. Има такива, които са готови да говорят и мислят всичко, каквото им кажат, само и само вместо един хамбургер на ден да изядат два. Яжте си хамбургерите тогава, аз днес съм на диета...
цитирай
27. freeoldmen - Най- тъпото е, че авторът на поста така и не взе участие в дискусията...
28.12.2013 13:11
Май е от онея "комунисти" за които е достатъчно да сведе до "масата" некои съображения и тя да изпълнява...
Не, благодАрим...
цитирай
28. schumpov - За дисксусия авторът не е получил ...
28.12.2013 19:19
За дисксусия авторът не е получил опорни точки. Достатъчно му е , че си е получил сребърниците.
цитирай
29. venziko - Prekrasno
29.12.2013 16:30
Mnogo to4no e opisano
цитирай
30. josarian - Комунизмът свършва, когато свършат чуждите пари.
26.10.2014 22:41
всичко друго са празни приказки и заблуди:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: komunistite
Категория: Политика
Прочетен: 122401
Постинги: 8
Коментари: 114
Гласове: 78
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031