Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 21:32 - И КРАЛЕТЕ СА ХОРА...
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10260 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Кое място в Англия е недостъпно за влизане на кралицата?

image

Единственото място във Великобритания, където не може да влезе кралицата е  Палатата на Общините. Тази традиция въвели депутатите след като през 1642 година крал Чарлз Първи се опитал да арестува петима  от членовете на Палатата на Общините заради антироялистските им възгледи.


По какъв начин жената на Людовик XIV се пързаляла със шейна през лятото?
image

Веднъж  жената на френския крал Людовик XIV мадам Ментенон поискала посред лято да се пързаля със шейна. На следващото утро и подготвили няколко километрово  «снежно» трасе от сол и захар по пътищата на Версай.









Кой средневековен крал воювал като рыиар, макар и сляп?

image

Ян Люксембургски от XIV век близо 20 години бил чешки крал. Но почти не пребивавал в Чехия, вместо това пътувал из Европа и участвал  вече ослепял в битката при Креси, привързвайки своите поводи към поводите на двама други рицари. В тази битка той загинал.

Как шведският крал Густав III проверявал вредността на чая и кафето?
image

Шведският крал Густав III веднъж  решил лично да провери кое е по-вредно за човека — чая или кафето. За целта избрал двама близнаци, осъдени на смърт. На първия три пъти на ден давали голяма чаша чай, на втория — кафе. Самият крал не доживял края на експеримента, защото бил убит. Близнаците живяли дълго, но първи на възраст 83 години умрял все пак този, който пиeл чай.

По какъв начин провинциален френски адвокат прев XIX век  станал крал на държава в Южна Америка?

image

Французинът Орели-Антоан де Тунан, живял през XIX век от детство мечтаел за приключения и за пътешествия в далечни страни.  Мечтаел и да управлява собствено кралство. Получил образование и работейки като адвокат в провинциално градче, той не се отказал от своите мечти и внимателно се готвел за осъщестяване на плана си. Намирайки спонсор, Тунан с двама приятели тръгнал за Южна Америка към земята на индианците араукани. Формално тези територии влизали в границите на Чили, но индианците успешно се борeли с колонизаторите. Французинът вдъхновявал с речи индианците към провъзгласяване на нова държава — Араукания, която започнал да управлява под името Антоан I и успял да поведе  война с Чили. Но арауканците  били разгромени, а самия Антоан I бил арестуван и изпратен обратно във Франция.

Какво по река Темза принадлежи на кралица Елизабет II?

image
Всички небелязани лебеди по Темза принадлежат на кралица Елизабет II. Кралското семейство установило собственността върху лебедите още през XII век, когато ги сервирали на трапезата като деликатес. Сега птиците не се ядат, но правата  върху тях,  според английските закони, се запазили.

Кой от руските владетели се сватосвал с английската кралица?

image  image
Това бил  цар Иван Грозни, който се сватосвал с английската кралица Елизабет I, но получил отказ.

Защо Канада през 1943 година дала на една от стаите в родилния дом в Отава статут на извън канадска юрисдикция?

image

По време на Втората световна война немците окупирали Нидерландия, а кралското семейство било евакуирано в Канада. Там кралица Юлиана родила третата си дъщеря Маргрит. Стаята в родилния дом, където  станало раждането, със специален указ на канадското правителство, била обявена за извън канадска юрисдикция. Това било направено с цел в бъдеще принцеса Маргрит да може да бъде предендент за престола, защото ако би получила чуждо  гражданство при раждането си, тя би се лишила от това право.  В знак на благодарност към канадците, след завръщането си в родината, нидерландското кралско семейство изпраща всяка година хиляда луковици  на лалета в Отава, където се провежда ежегоден фестивал на лалетата.

Какво предсказание на Оракула станало гибелно за цар, който не разбрал неговото значение?

image
Лидийският цар Крез преди да предприеме нападение над персите, решил да се допита до делфийския Оракул. Той отговорил, че ако Крез нападне,  ще загине велика империя В резултат лидийците претърпели поражение във войната, а предсказанието все пак се сбъднало — но по отношение на империята на Крез.

Кой монарх преживял повече от 50 покушения в живота си?

image

Албанският президент Ахмет Зогу, станал след това крал на страната от 1928 до 1939 год, преживял повече от 50 покушения върху живота си. През 1931 година бил направен опит да бъде убит около виенския театър, когато кралят влизал в колата си. Зогу извадил пистолета си и започнал да стреля, което и го спасило. Убийците се разбягали. Това е единствения случай в съвременната история когато държавен глава лично стреля в хора,  опитващи се да го убият.

Кой  създавал библиотека за сина си в течение на 28  години?

image

Людовик XIV наредил с цел възпитание на сина му издаването на учебна библиотека с гръцка и римска класика, "изчистена"  от непристойни моменти и съпроводена с коментарии на трудните пасажи.  Сбирката от 64 тома била завършена след 28 години, когато синът вече имал собствени деца.

Коя фраза на Фридрих Велики помогнала на шахматистите да получат данъчни облегчения?
image
През 1982 година шахматната федерация на ФРГ след многогодишни опити получила признание от министерството на финансите, че шахът е «полезен вид спорт, който има възпитателно значение» (което позволило на федерацията да получи данъчни обелгчения). Решаващ аргумент бил цитатът от писмо на пруския крал Фридрих Велики: «Шахът възпитава склонност към самостоятелно мислене». Краят на тази фраза, която федерацията предпочела да не привежда, гласи: «... затова не следва да се поощрява».

Кой се извинил за това, че настъпил крака на палача?


image

Когато френската кралица Мария Антоанета била поведена към гилотината, настъпила палача по крака и му казала : «Извините ме, направих го без да искам» — това били последните и думи.

Защо технологията Bluetooth се нарича така?


imageimage
Технологията Bluetooth получила името си в чест на датския крал Харалд I Синезъбия. През X век този крал обединил разпокъсаните датски племена, а Bluetooth имал същата задача
  с протоколите за връзка, обединявайки ги в един  универсален стандарт.

Кои изрази произлезли от указа да се слага клеймо на челата на престъпниците?

image

Царица Елизавета Петровна през 1746 г. заповядала да се слагат клейма на челата на престъпниците. Оттук водят произхода си много крилати изрази: «на челото е написано», «заклеймяване с позор» и «жигосан престъпник».

Кой по ред е бил в действителност шведския крал Карл XII?

image

Трудът на шведа Иоан Магнус от  XVI век за историята на шведските крале бил измислен, но и до сега има сериозни последствия. Магнус измислил петима Ериковци преди Ерик Победоносни и шестима Карловци преди Карл Сверкерсон. Затова известният крал Карл XII в действителност бил едва шести.

С какви плавания се прославил Хенрих Мореплавателя?

image

Португалският принц Хенрих Мореплавателя не е плавал никъде в качеството си на капитан и почти не е излизал от  Португалия, а прозвището си получил затова, че е бил организатор на много португалски експедиции, довели до откриванетои на нови земи.

Кой екзекутирал поетите заради тъжни стихове?

image
Китайският император Цянлун (1736-1795) екзекутирал поети заради писане на тъжни стихове.

Кой френски крал управлявал само 20 минути?

image

Юлската революция от 1830 година накарала френския крал Шарл да се отрече от престола, при това той поискал същото и от по-големия си син (за да предаде властта на внука си Анри). Херцог Ангулемски подписал отричането си от трона след 20 минути, така че от формална гледна точка тези 20 минути е царувал като Людовик XIX.

Кой изпращал на заточение камбани?

image     image

През 1681 година една от камбаните на Кремъл била изпратена на заточение в Николско-Карелския манастир за това, че със своя звън нарушавала съня на цар Фьодор Алексеевич. През 1591 година по заповед на Борис Годунов отсекли  ушите и откъснали езика на  Угличката камбана, известила на народа за гибелта на престолонаследника Димитрий; след това я изпратили на заточене  в  Тоболск.

Защо английският крал бил наречен стар меден нос?

image

Английският крал Хенрих VIII вместо сребърни шилинги започнал да ги сече от мед, а после да ги покрива със сребро. Сереброто бързо се изтривало, особено на най-изпъкналите места, към които се отнасял и носа на краля. Заради това кралят получил прозвището «стария меден нос».


Тагове:   крал,   Анекдот,   монархия,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jivi93 - Много интересни факти
19.05.2012 23:30
Най-много ми хареса за нидерландската принцеса родена в Канада.
цитирай
2. krysy - Радвам се, че Ви харесва.
21.05.2012 17:52
seasonofthewitch написа:
Благодаря за забавното четиво:)
Много ми хареса" Китайският император Цянлун (1736-1795) екзекутирал поети заради писане на тъжни стихове".Прав е бил:)))))

цитирай
3. krysy - Благодаря за проявения интерес.
21.05.2012 17:53
jivi93 написа:
Най-много ми хареса за нидерландската принцеса родена в Канада.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299896
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031